2013. november 8., péntek

Bazárudvar!



BAZÁRUDVAR!




Hetente elmegyek mellette szombatonként! Néha keresztülmegyek rajta, …így rövidebb az utam, hiszen két utcát összeköt a dupla udvar, körben két emeleten lakások vannak!S  nagy összekötő átjáró, s az útra és az utcára hatalmas kaput tettek! Lehet, hogy még az eredeti felújítva, vagy egy hasonló újrakészítve.
Ma ránéztem a naptárra – nyugdíjasként nem gyakori – látom november 4-e van! Ez is egy nevezetes nap. BEJÖTTEK az oroszok! Na nem a Bazárudvarba és nem is ma, hanem 1956-ban.
Nagykanizsára nem tudom mikor értek ide, de a rádióhoz tapadt édesapám kiszámította ( úgy körül-belül sikerülhetett, értett hozzá ), kézen fogott és a kerteken, udvarokon, kis közökön keresztülmenve  elmentünk a Bazárudvarba.  Ott a Fő utcára nyíló kapu „kiskapuján” leskelődtünk !!
Kicsit félelmetes volt, - egyetlen ember se volt a közelben -  s jó sokára hatalmas dübörgést hallottam! Az úton felülről rengeteg tank jött ,félelmetes hanggal! Apám csak annyit mondott: ezt jól nézzed meg,ilyenek voltak a háború idején is! Elképedtem, így közelről látva – mi nem voltunk tv-néző nemzedék – addig csak képen láttam hasonlót !
„Miért jönnek” kérdésemre ezt mondta kicsit fura hangon (ha így beszélt, anyám mindig rászólt: NE A GYEREK ELŐTT )  : Most fognak megint felszabadítani !
Eszembe jutott, hogy nem oly régen az iskola udvarán nagy tüzet rakva dobálták bele az orosz könyveket! Gondoltam, ezekben a hatalmas „járgányokban” ülő emberek használják azokat a különös betüket ami az „égetnivaló” könyvekben volt!
NEM FÉLTEMhiszen apám fogta a kezemet !
Az járt csak az eszembe, hogy ha hazaérünk, akkor előveszem a „furcsa cirill betűs” tankönyvet, és megpróbálom kitalálni, hogy melyik betű milyen hangot takarhat ! Én nem dobtam tűzbe a tankönyvemet, otthon mindig azt hallottam a könyvégetés mindig valami borzalmas dolog előzménye!! A KÖNYV, AZ ÍRÁS, szent dolog, s ha elégetik, vagy akár véletlenül is elég, akkor valami borzalmas dolog történik, …sokan meghalnak,…s ez BARBÁRSÁG, …hamarosan sok embernek  menekülnie  kell!!


November 4-e van, erről a napról sokszor sokféle aspektusban hallottam, olvastam, s magam is beszéltem!
Forradalom, ellenforradalom, …majd ismét forradalom, HŐSÖK, ÁVÓSOK,…pufajkások FELSZABADÍTÁS vagy MEGSZÁLLÁS = Majd a történészek eldöntik! ( Vagy inkább nem, …csak munkájuk idején MEGNEVEZIK !!!)
Amit itt fent leírtam, az nem pont ezen a napon lehetett, hanem valószínűleg kicsit később volt!
Most csak a táblát látjuk a kapu mellett: rajta arany betűkkel: ITT született HEVESI SÁNDOR !

 
Hevesi Sándor! Születéskori neve Hoffmann Sándor Született Nagykanizsa, 1873. május 3.Elhunyt:Budapest, 1939. szeptember 8. (66 évesen) Nemzetisége:magyar Foglalkozása színházi rendező, egyetemi tanár


2013.november 4.